articole

articole

Articole --|-- Educatie Ziare Reviste Locuri de Munca Contactati-ne

Paris – obiective turistice

Articol din categoria Geografie si are 5,486 vizualizari

Turnul Eiffel (Tour Eiffel în franceză) este o construcţie faimoasă pe schelet de oţel din Paris. Acesta este simbolul Franţei cel mai răspândit la nivel mondial. Numit după arhiectul său, Gustave Eiffel, este una dintre principalele destinaţii turistice, cu mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual. Turnul şi-a primit cel de-al 200.000.000 invitat pe 28 noiembrie 2002.

Structura a fost construită în 1887-1889 ca să servească drept arc de intrare la Expoziţia Universală (1889), un târg mondial ce sărbătorea centenarului Revoluţiei franceze.A fost inaugurat pe 31 martie 1889 şi deschis pe 6 mai. 300 de muncitori au unit 18.038 de piese de oţel, folosind două milioane jumătate de nituri. Luând în considerare standardele de siguranţă în acel moment, este remarcabil faptul că un singur muncitor a murit în construcţia turnului, în timpul instalării lifturilor. Lifturile originale funcţionau cu ajutorul unui sistem hidraulic, lifturile actuale sunt electrice.

Turnul are 300 m înălţime, excluzând antena din vârf, ce mai adaugă 20 de metri, şi o greutate de peste 10.000 de tone. Când a fost construit, era cea mai mare clădire din lume. Întreţinerea turnului include 50 de tone de vopsea maro închis, la fiecare 7 ani. Depinzând de temperatura aerului, Turnul Eiffel îşi schimbă înălţimea cu câţiva centimetri datorită contracţiei şi dilatării aliajului de metale.

Prima caramidă de fundaţie a fost pusă în anul 1163. În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfinţit altarul, dar construcţia catedralei a durat din 1163 până în 1250. Construcţia clădirii cu cinci nave s-a terminat prin lucrările de pe faţada vestică, iar pe la mijlocul secolului XIII, prima capodoperă a stilului gotic timpuriu era gata. Cu toate că desenele iniţiale şi strana evocau încă stilul romanic, aici s-au aplicat pentru prima oară solutii arhitecturale specifice stilului gotic.

Faţada dantelată şi cele două turnuri patrulatere de câte 69 m fiecare radiază echilibru. Intrarea în catedrală se face prin trei porţi bogat ornamentate, care evocă simbolurile goticului târziu. Impresia spaţiala in interiorul bisericii este copleşitoare, zidurile ei se inalţă pe trei rânduri de coloane. De proporţii impozante, 130 m lungime, 35 m înălţime, nava principală este împodobită cu statui si picturi.

Notre-Dame este considerată cea mai întunecată catedrală dintre marile catedrale gotice, dar pe bună dreptate, lumina care se filtrează prin rozetele colorate conferă sentimente mistice în penumbra severă.

Muzeul Luvru (în franceză Musée du Louvre) este cel mai maremuzeu parizian, după suprafaţă, şi printre cele mai cunoscute muzee din lume. Clădirea este un fost palat regal situat în inima oraşului Paris, între malul drept al râului Sena şi Rue de Rivoli. Curtea sa principală se află pe axa bulevardului Champs-Elysees.
Este unul dintre cele mai vechi şi mai mari muzee din lume, cu o lungă istorie în păstrarea patrimoniului artistic al Franţei, de la regii capetieni până la imperiul Napoleonic.
Luvrul deţine unul dintre cele mai cunoscute tablouri din lume, dacă nu cumva cel mai cunoscut: Gioconda (sau Monalisa) de Leonardo da Vinci. Luvrul a fost deschis prima oară pentru public în 1793, de atunci fiind îmbogătăţit în permanenţă. Muzeul are trei aripi: Denon, Sully şi Richelieu.
Suprafaţa totală a muzeului acoperă 40 de hectare pe un teren situat chiar în inima Parisului. Punct nodal al capitalei Franţei, muzeul delimitează în prezent nordul de sudul oraşului. Clădirea este prima dintr-o serie de monumente care se continuă cu Caruselul, Arcul de Triumf de pe Champs-Elysees şi sfârşeşte cu Arcul din La Defense.

Arcul de Triumf (Arc de Triomphe în franceză) este un monument situat în Paris, în Place de l’Étoile, la extremitatea vestică a bulevardului Champs-Élysées (cel mai fumos bulevard din lume, după parizieni). Se află la intersecţia mai multor bulevarde, cum ar fi Grande Armee, Wagram şi, bineînţeles, Champs-Élysées

Arcul face parte acum din monumentele naţionale franceze cu o mare însemnătate istorică. La picioarele sale se află Mormântul Soldatului Necunoscut din Primul Război Mondial; sistemul ce alimentează flacăra care îl comemorează a fost pentru prima dată folosit aici. Soldatul este sărbătorit pe fiecare 11 noiembrie, ziua armistiţiului semnat între Franţa şi Germania în 1918.

Basilica Saint Denis-catedrală gotică foarte veche şi loc de veci pentru mulţi monarhi francezi, aflată în nordul oraşului.

Domul Invalizilor a fost construit la ordinul Regelui Soare între anii 1670 – 1676. Ulterior au mai fost adăugate clădiri, printre care şi Biserica Domului.

Champs-Élysées (literal, câmpurile elizee) este un bulevard important din capitala franceză Paris. Cu cinematografele, cafenelele, şi magazinele sale de lux,Champs-Élysées este una dintre cele mai faimoase străzi din lume.Bulevardul porneşte din Place de la Concorde spre fostul Place de l’Étoile (acum Place Charles de Gaulle), locaţia Arcului de Triumf,formând o parte din linia aşa-numitei Axe historique. Champs-Élysées au fost la origine nişte câmpuri, până în 1616 când Marie de Medici a decis să construiască o cărare în trei linii. În 1724, bulevardul a fost extins până la Place de l’Étoile.

Sena (franceză Seine, latină Sequana) este un râu din nordul Franţei, ce izvoreşte în Burgundia, având cursul spre est apoi spre vest, şi se varsă la Le Havre în Canalul Mânecii. Râul are o lungime de 776 km, cu un bazin hidrografic de 75.000 km2, fiind după lungime pe locul trei din Franţa.Oraşele principale traversate de Sena sunt Paris, Troyes şi Rouen. Sena este pe o distană de 120 km navigabilă pentru vasele mari.

Place de la Concorde, este una din cele mai mari pieţe ale Parisului. Este situată în arondismentul 8, la capătul de est al bulevardului Champs-Élysées.Piaţa a fost construită după planurile arhitectului Ange-Jacques Gabriel şi a fost inaugurată la 20 iulie 1763.

Opera Garnier este un reper al intrării nordice a Bulevardului Operei (Avenue de l’Opéra) din Paris, Franţa. Este privit ca şi una din piesele de valoare arhitecturală deosebită ale vremii sale. Construită în stilul neo-baroc, este al treisprezecelea teatru care găzduieşte Opera din Paris, de la fondarea sa de către Ludovic al XIV-lea în 1669.

Sorbona (Sorbonne) este cea mai celebră universitate franceză şi una dintre cele mai cunoscute universităţi din lume. Situată în centrul istoric al capitalei Franţei, Sorbona poartă numele colegiului fondat în 1257 de către Robert de Sorbon. Printre foştii ei studenţi se numără savanţi, oameni de cultură şi politicieni francezi şi străini.

La 6 mai 1682 Regele si Curtea Regala se muta la Palatul Versailles, iar acesta devine capitala neoficiala a Frantei pana in 1715 (si din nou intre 1722 si 1789, sub Ludovic al XV-lea si Ludovic al XVI-lea si iarasi intre 1871 si 1879, in timpul Comunei din Paris). În vremea lui Ludovic al XIV-lea, palatul Versailles era cel mai mare si impunător palat regal din Europa. În această epocă Palatul era deservit de 35.000 slujitori. Localitatea Versailles a fost sistematizată, odată cu ridicarea palatului, prin tăierea de noi străzi, largi si simetrice, centrul fiind traversat de un larg bulevard (Avenue de Paris).Alte Articole

Jocuri ( jocuri flash online ) - Anunturi ( anunturi gratuite ) - Radio ( radio online ) - Educatie ( educatie si invatamant ) - Poezii ( poezii si poeme)

Categorii Articole

© 2018 Articole – itbox.ro | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox