articole

articole

Articole --|-- Educatie Ziare Reviste Locuri de Munca Contactati-ne

Polul Nord

Articol din categoria Geografie si are 4,824 vizualizari

Polul Nord este cel mai inalt punct al axei terestre, situat in Marea Glaciara Artica. Exploratorul Robert Edwin Peary este considerat a fi primul om care a ajuns la Polul Nord. Peary ajunge aici in aprilie 1909 impreuna cu asistentul lui si cu patru eschimosi.

Polul nord geografic este situat la circa 1.600 km de polul nord magnetic, care se afla in insula Bathurst din Canada. Spre deosebire de Polul Sud, Antarctica la polul nord nu exista pamant doar o calota de gheata, care pluteste in Marea Glaciara Arctica, cuprinsa intre coastele Asiei, Europei, si Americii.

Aceasta mare comunica cu Oceanul Pacific de-a lungul stramtorii Bering si cu Oceanul Atlantic. Suprafata globala a acestei mari este de circa 14.000.000 km. Adancimea ei este in medie de circa 1.500 m, avand cel mai adanc punct de 5450 m. Doar americanii si rusii stiau initial de aceasta zona pe care o foloseau in scopuri militare. Doar dupa sfarsitul razboiului rece, aceste informatii au devenit disponibile pentru toti oamenii de stiinta. Exita un pol geografic si un pol magnetic al pamantului, polul nord este de fapt punctul cel mai nordic al pamantului, din acest punct egal in care directie ne deplasam, directia deplasarii va fi sud.

Cele patru poluri nordice

1.Polul Nord geografic
Este punctul cel mai nordic al pamantului, fiind stabilit prin procesul de rotatie al pamantului, fiind asezat pe axa de rotatie cu o pozitie stabila, fixa avand valorea latitudinii nordice “0”. In acest punct fiind apa si gheata “Oceanul Inghetat de Nord” adancimea in acest punct 4.087 m.

2.Polul Nord magnetic
Este polul stabilit cu instrumente de masura a magnetismului ca de exempu busola, acest punct nefiind stabil, fix. Este punctul unde liniile campului mgnetic al pamantului se intalnesc, expeditia Geological Survey of Canada in anul 2001 a stabilit prin masuratori migratia anuala a polului magnetic:

Anul latitudine longitudine
2001 81°18′ N 110°48′ W
2002 81°36′ N 111°36′ W
2003 82°00′ N 112°24′ W
2004 82°18′ N 113°24′ W
2005 82°42′ N 114°24′ W

Polul Nord magnetic se deplaseaza anual cu ca. 40 de km in directia nord-vest, parasind insula Canadei din Oceanul Inghetat. Daca aceasta deplasare ramane constanta in ca. 50 de ani va atinge Siberia. James Clark Ross a descoperit polul magnetic la data de 1. Juni 1831 pe peninsula Boothia Canada.

3.Polul Nord geomagnetic
Este un pol stabilit prin calcul, considerat ca necesar datorita instabilitatii polului magnetic. In prezent acest puct are coordonatele 78°30′ Nord, 69° Vest in Groenlanda. La comparatia coordonatelor polului magnetic celori doi poli nord (82°42′ Nord, 114°24′ Vest) si sud (65° Sud, 135° Est) apare evident ca cele doua poluri stau exact opusi (fata in fata) pe glob la fel ca si polurile geografice. Acest fenomen a determinat pe geofizicieni sa calculeze o medie a polului geografic si magnetic, ce ajuta mai departe la stabilirea unghiului de declinatie a axei de rotatie pamantului.

4.Polul Nord inaccesibil
“Northern Pole of Inaccessibility” acest pol este numit si Arctic, fiind punctul cel mai indepartat de tarmuri (de uscat). El are coordonatele 84°03′ Nord, 174°51′ Vest fiind la o distanta de 660 km de polul nord geografic, fiind atins la data de 1 mal 1927 aici gasindu-se numai gheata si apa cu o adancime de 3000 m.

Cercetarea Polului Nord
Oficial polul nord geografic a fost atins de cercetatorii nord-americani Robert Edwin Peary si Matthew Henson la data de 6 aprilie 1909.Cercetarile ulterioare avand indoieli ca cei doi cercetatori ar fi atins intradevar polul geografic, insemnarile lor nefiind deajuns de precise .

Asfel pretinde Frederick Cook ca el ar fi fost primul ce a atins polul geografic la data de 21 aprilie 1908 aceasta afirmare a fost mai tarziu considerata falsa. Pana azi nu avem certitudinea ca cele doua expeditii polare ar fi fost cel putin la pol.

Pentru prima oara prin notarile lui Umberto Nobile, din anul 1926 reiese clar ca expeditia lui Roald Amundsen si Lincoln Ellsworth la bordul vasului Norge au atins cu certitudine polul nord. Primii oameni care au calcat intradevar pe teritoriul polului nord a fost o grupa de savanti sovietici sub conducera lui Iwan Papanin in 1937 zburand cu avionul. Primul om care a ajuns la pol pe jos, a fost scotianul Sir Wally Herbert in 1969.Alte Articole

Jocuri ( jocuri flash online ) - Anunturi ( anunturi gratuite ) - Radio ( radio online ) - Educatie ( educatie si invatamant ) - Poezii ( poezii si poeme)

Categorii Articole

© 2018 Articole – itbox.ro | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox