articole

articole

Articole --|-- Educatie Ziare Reviste Locuri de Munca Contactati-ne

Tornadele

Articol din categoria Geografie si are 3,768 vizualizari

Tornadele sunt perturbaţii atmosferice violente, de dimensiuni reduse, cu caracter turbinoar, care se produc pe continente între 20° si 60° latitudine nordică şi sudică. Tornada are aspectul unei coloane inguste care se roteste cu mare viteza sau al unei palnii intoarse, fiind formata din nori cumulonimbus si praf, care ii confera o culoare cenusie.

Condiţiile propice pentru formarea tornadelor apar atunci când un curent de aer rece întâlneşte o masă umedă de aer cald, dând naştere unor enormi nori negri (numiţi cumulonimbus). Aceşti nori generează o furtună cu tunete, în care urcă aerul mai cald, creând un curent puternic. În partea superioară a furtunii, vânturi puternice încep să se învârtă tot mai rapid, formând un vârtej. Vârtejul se roteşte în spirale din ce în ce mai strânse, mărindu-şi viteza şi înăltânduse spre nori. Apoi tornada coboară din nori şi atinge pământul cu o mare violenţă.

Vânturile distrug aprope tot ce le stă în cale. Ridică în aer, până la mari înălţimi, o dată cu praful, care face tornada vizibilă, şi maşini, trenuri, acoperişuri şi oameni. Le “aspiră” în vârtej şi le transformă în proiectile mortale atunci când le aruncă înapoi. Drumul tornadei poate fi detectat după distrugerile pe care le lasă în urma ei.

O tornadă ţine, de obicei, câteva minute, dar cele puternice pot să dureze mai mult de o oră. O furtună care durează mai multe ore poate genera mai multe tornade pe o arie extinsă.
Viteza vantului este cuprinsa intre 60 si 300 – 400 km/h. In situatii exceptionale au fost inregistrate, cu ajutorul unor masuratori din satelit, viteze ale vantului de 500 km/h care au avut efecte devastatoare.

Tornadele sunt coloane de aer ce se rotesc repede, asociate cu puternice furtuni. O singura furtuna poate cauza mai multe tornade si o tornada poate avea mai multe vortexuri. Vantul este principala amenintare in cazul unei tornade. Aceste vanturi puternice pot distruge rapid cladiri si, in unele cazuri, intregi comunitati. Grindina este si ea asociata cu furtunile tornadice si este de asemenea capabila sa cauzeze pagube enorme in scurt timp.

Diametrul spiralei unei tornade este cuprins intre cateva zeci si cateva sute de metri, uneori insa inregistrandu-se si tornade de dimensiuni mult mai mari(pana la 200 – 300 km). Fenomenele similare care se produc deasupra oceanelor poarta numele de trombe, masa de aer in rotatie fiind incarcata cu picaturi aspirate de curentii turbionari ascendenti. In cadrul tornadelor, miscarea de rotire se produce un sensul acelor de ceasornic in emisfera sudica si in sens invers in emisfera nordica.

Cele mai numeroase tornade se formeaza in partea centrala a SUA si in Australia. Tornadele se pot produce si in Japonia, in Africa de Sud si in Europa. In SUA, anual se produc intre 800 si 1200 tornade, dar numai cateva sunt periculoase(31%). Recordul a fost inregistrat in anul 1974, cand s-au format 150 de tornade violente care au provocat moartea a 392 persoane si pagube de 1 miliard de dolari. In anul 1925, o singura tornada a produs moartea a 695 de persoane si pagube de 40 milioane de dolari.Alte Articole

Jocuri ( jocuri flash online ) - Anunturi ( anunturi gratuite ) - Radio ( radio online ) - Educatie ( educatie si invatamant ) - Poezii ( poezii si poeme)

Categorii Articole

© 2018 Articole – itbox.ro | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox