articole

articole

Articole --|-- Educatie Ziare Reviste Locuri de Munca Contactati-ne

Vulcanul Pinatubo

Articol din categoria Geografie si are 1,538 vizualizari

Muntele Pinatubo este un stratovulcan activ localizat pe insula Luzon In Filipine, la intersecţia graniţelor provinciilor Zambales, Tarlac si Pampanga. Înainte de 1991, muntele era neobservat si foarte erodat.era acoperit de o pădure densă in care trăiau câteva mii de băştinaşi care fugiseră in munţi când Spaniolii au cucerit Filipinele in 1565.

Erupţia vulcanului in Iunie 1991, cu mai mult de 490 de ani după ultima activitate cunoscuta, a reprezentat a 2-a erupţie terestră ca mărime din secolul 20. Prezicerile erupţiei au condus la evacuarea a zeci de mii de oameni din inconjurimi, salvând multe vieţi. Efectele erupţiei au fost simţite in toată lumea. Au ieşit la suprafaţă aproximativ 10 miliarde de tone de magma si 20 milioane tone de Dioxid de Sulf, aducând cantităţi mari de minerale si metale la suprafaţă. A introdus cantităţi mari de aerosoli in stratosfera – mai multi decât orice alta erupţie de la erupţia vulcanului Krakatoa din 1883. In următoarele luni, aerosolii au format un strat global de acid sulfuric. Temperaturile globale au scăzut cu aproximativ 0.5 °C si distrugerea stratului de ozon s-a mărit substanţial.

Zona Muntelui Pinatubo
Pinatubo este o parte dintr-un lant de vulcani care se afla de-a lungul marginii vestice a insulei Luzon. Aceştia sunt formaţi de Placa Filipineza care a intrat sub Placa Eurasiatica. Cuvântul ‘pinatubo’ înseamnă ‘a fi făcut sa crească in limba Tagalog si Sambal, lucrul care ar putea sugera o informaţie despre erupţia sa precedenta in aproximativ anul 1500. Pinatubo poate deasemenea sa însemne un loc fertil unde se pot face recolte.
Înainte de catastrofica erupţie din 1991, vârful vulcanului era de 1,745 m deasupra nivelului marii dar era doar cu 600 m deasupra câmpiilor vecine.

Câteva sisteme fluviale importante îşi au sursele in Pinatubo, marile fluvii fiind : Bucao, Santo Tomas, Maloma, Tanguay si râurile Kileng. Înainte de erupţie aceste fluvii erau ecosisteme importante, dar erupţia a umplut multe vai cu depozite pyroclastice.Articole Asemanatoare

» Vulcanii noroiosi
» Evenimente importante din istoria astronomiei
» Cutremurele de pamant

Jocuri ( jocuri flash online ) - Anunturi ( anunturi gratuite ) - Radio ( radio online ) - Educatie ( educatie si invatamant ) - Poezii ( poezii si poeme)

Categorii Articole

© 2018 Articole – itbox.ro | Entries (RSS) and Comments (RSS)

itbox